{{ showmenu }}

Berdien van Overeem - Centrum Hout

  • houtenvloer
  • prestatie
  • onderhoud
  • kansen voor hout
  • bouwen met hout
  • kozijnenvanhout
  • houten gevelelementen
  • gevelbekleding
  • houtentrap

Dat we enthousiast zijn over hout in de bouw, als Hout. Natuurlijk van Nu, dat moge duidelijk zijn. Maar hoe ziet dat hout er nu een aantal jaar later uit? Presteert het materiaal zoals verwacht? SHR heeft een aantal onderzoeken gedaan waarin exact dit onderzocht is. Wij lichter er een aantal uit:

Kantoorpand, Almere, 25 jaar later

Eén van die onderzoeken betreft ons eigen pand in Almere. Dit pand is in 1992 in gebruik genomen door de VVNH en Centrum Hout. Er is hout gebruikt in diverse toepassingen; in de gevelbekleding, kozijnen, ramen en deuren, maar ook is er een houten luifelframe, zijn er houten vloeren, trappen en andere zaken van hout. Het gebouw is zodanig ontworpen dat onderhoud relatief makkelijk uitgevoerd kan worden, dit maakt het onderhoud makkelijker, maar ook relatief goedkoper. Conclusie van het artikel is dat het hout, door goed onderhoud, nog in zeer goede staat is. Lees het volledige artikel hier.

 

Kozijnen in Rijksmonument, Den Haag, 10 jaar later

Een ander voorbeeld toont aan dat de kozijnen in een Rijksmonument na 50 jaar aan vervanging toe waren. De nieuw geplaatste kozijnen zijn vervolgens na 10 jaar geïnspecteerd, bij de 1e schilderinterval. Deze interval was gegarandeerd bij regelmatige reiniging en aanbrengen van een beschermende emulsie. Het onderhoud was echter niet volledig uitgevoerd. Ondanks dit gebrek aan onderhoud, zijn de kozijnen na 10 jaar nog in een uitstekende staat. Lees het volledige artikel hier.

 

NIOO, Wageningen, 5 jaar later

Een derde voorbeeld waarin het hout na enkele jaren onderzocht is in de toepassing, is het NIOO gebouw in Wageningen. Het complex, ontworpen door Claus en Kaan architecten, is zoveel mogelijk volgens cradle to cradle
ontworpen. Binnen deze filosofie was het vanzelfsprekend om veel hout toe te passen: onafgewerkt naaldhout, niet geschilderd maar slim gedetailleerd, en waar nodig behandeld om het weerbaarder te maken of te voldoen aan het Bouwbesluit. Kozijnen, ramen en deuren zijn van western red cedar, binnenwanden, gevelbekleding en vlonders aan de voorzijde van thermisch gemodificeerd naaldhout. Conclusie  van het onderzoek is dat het onafgewerkt hout nu vijf jaar lang goed functioneert: het is correct toegepast met de juiste detaillering, waardoor er beperkt onderhoud nodig is.  Lees het hele artikel hier