{{ showmenu }}

Marlene Dekkers

  • prestatie
  • duurzaamheid
  • efficiency
  • bouwen met hout

De nieuwe houten eeuw is volop in ontwikkeling. Overal zie je meer aandacht voor bouwen met hout. En terecht! Hout kent vele voordelen, we lichten er 5 uit.

Hout leeft en geeft

Hout prikkelt je zintuigen. Het ziet er mooi uit, ruikt lekker en ademt de natuur. En hout is bovenal aaibaar. Het voelt goed. Zodra je het betast, draagt het bij aan je beleving. Daarom gunnen we kinderen ook het liefst speelgoed van hout. Hoe vaak heb je jezelf al betrapt op het wrijven over dat robuuste houten tafelblad? En wil je jouw industriële interieur een warmere uitstraling geven, dan kom je al snel bij hout uit. Dat is de kracht van hout. Het leeft en het geeft. Daarmee willen we ons omringen.

Hout is gezond

Geschonken door de natuur. De vorm, de kleur, de kracht en de echtheid van het materiaal, hout is iets speciaals voor ons mensen. We omringen ons niet voor niets al eeuwen met hout. Onderzoek toont zelfs aan dat wonen in een houten huis en werken in een houten gebouw onze stressniveaus vermindert, onze hartslag verlaagt, kinderen kalmeert, de concentratie verbetert en de luchtvochtigheid reguleert. Een geschenk van de natuur voor ons dus.
Lees alles over houtbouw en gezondheid in de whitepaper ‘Meer hout, meer gezondheid’ 

Hout is duurzaam

Als je houten woning (en alles er in en omheen) gebouwd wordt met hout uit duurzaam beheerde bossen, kunnen we met z’n allen eeuwig van hout blijven genieten. We zorgen dan namelijk goed voor onze aardbol en putten ‘m op geen enkele manier uit. In zo’n duurzaam beheerd bos worden bomen namelijk selectief gekapt, waardoor ruimte ontstaat zodat het bos kan doorgroeien en nieuwe bomen op kunnen komen. En niet alleen de boom, maar ook de planten, dieren en mensen krijgen in en om zo’n bos de juiste aandacht. En jij helpt hierbij door je woning en alles erin en omheen van duurzaam hout te bouwen en kopen.

Hout is veelzijdig

Zeg maar hoe je jouw woning hebben wil. Speciale rondingen in gevels of daken? Een specifieke natuurlijke of robuuste uitstraling? Er zijn heel veel verschillende houtsoorten. Allemaal hebben ze eigen specifieke kwaliteiten. De ene is zonder bewerking uitstekend geschikt voor een strandwoning omringt door zand, wind en zout. De andere is juist weer geschikt voor buigzame en lichte toepassingen, met precies de detailleringen die jij hebben wil. Bovendien helpen bepaalde bewerkingstechnieken het hout nog een handje, waardoor de mogelijkheden helemaal eindeloos zijn geworden. Grote kans dat jouw strenge woningwensenlijstje alleen met hout volledig ingevuld kan worden.
Laat je inspireren!

Hout gaat langer mee dan jouw leven

Als hout aan het einde van zijn leven is gekomen, dan volgt er bijna altijd weer een nieuw leven. We houden van oude deuren en luiken, we worden enthousiast van meubellijnen van gebruikt hout. Hout is te onderhouden, schilderen en repareren, opnieuw en opnieuw. Bijna oneindig. Dus ook jouw houten woning leeft met groot gemak een tweede, derde of vierde leven. Zo ook je houten vloeren, trap, kozijnen, deuren, noem maar op. Vaker dan dat we het beseffen heeft ook het hout in de spaanplaten van jouw woning al een heel leven achter zich. Er zijn zoveel meer mogelijkheden voor hout dan de stort of de kachel. En als dan toch het einde gekomen is, dan kan iedere houtsplinter nog dienst doen als warmte- of energiebron, terwijl ondertussen weer een nieuwe boom groeide. Sommige houten producten, zoals bijvoorbeeld de muren van woningen, gaan meerdere generaties mee. De kans bestaat dan ook dat je houten kozijnen ouder worden dan jij. Als hout aan het einde van zijn leven is gekomen, dan volgt er bijna altijd weer een nieuw leven. Meer hierover lees je in whitepaper 2: Onderhoud is houden van hout.

Genoeg redenen dus waarom je volgende woning van hout is!

Foto: John Lewis Marshall
Tekst: Marlene Dekkers