{{ showmenu }}

Annerieke Sleurink

Bossen zijn voor iedereen relevant. Ze zijn onmisbaar voor een gezonde samenleving en een florerende economie en bieden nog veel meer kansen. Bomen zijn de onbezongen helden van de klimaatverandering, zei Deborah Lawrence, hoogleraar Milieuwetenschappen aan de Universiteit van Virginia. Ik sluit me daar helemaal bij aan. Maar, de staat van de bossen is iets waar ik me zorgen over maak, want we verliezen ze nog steeds. We kunnen stellen dat de belangrijkste reden hiervoor is dat we bossen niet in de volle breedte waarderen. En laat dat nou net ook de oplossing zijn, waar ik binnen  FSC mee aan de slag mag!

Verantwoord bosbeheer betekent dat bossen in houtproductie kunnen voorzien zonder hiervan onderdoor te gaan. Maar houtproductie op zichzelf biedt niet voldoende inkomsten voor bossen  om ze te onderhouden. Het is daarom belangrijk dat we verder kijken dan hout en alle verschillende ecosysteemdiensten die bossen bieden waarderen. Ze zijn belangrijk voor het behoud van biodiversiteit, slaan CO2 op, regelen de toevoer en bescherming van waterwegen, zorgen voor het verstevigen en behouden van de bodem en ze bieden mogelijkheden voor ecotoerisme.

Juist deze ecosysteemdiensten van bossen worden steeds crucialer in een tijd van snelle klimaatverandering. De aarde heeft een sterke behoefte aan plekken waar natuurlijke ecosystemen blijven bestaan en waar ongezonde systemen, zoals overmatige CO2-uitstoot, gecompenseerd kunnen worden. Door de ecosysteemdiensten van het bos te gaan waarderen, wordt aan de ene kant gezorgd voor het behoud van de rijke variatie aan diensten van bossen en aan de andere kant krijgen bedrijven en consumenten de kans om te compenseren voor hun negatieve impact. Dit wordt ook wel ‘payments for ecosystem services’ genoemd, betalingen van gebruikers van deze diensten, mensen zoals jij en ik, consumenten of bedrijven, aan de onderhouders van deze diensten, bijvoorbeeld de boseigenaren.

Ik hoor je denken, wat kunnen we daar nou concreet mee doen? Om boseigenaren en bedrijven te helpen, heeft FSC een eigen ecosysteemdiensten-procedure ontwikkeld (https://ic.fsc.org/en/document-center/id/328). Met deze procedure kunnen boseigenaren de impact die ze met verantwoord bosbeheer hebben op ecosysteemdiensten verifiëren als FSC ES claims en inzetten om nieuwe investeringen aan te trekken. Dit kan bijvoorbeeld door de FSC ES claims te gebruiken als co-benefits bij carbon credits, of als claims op producten, om de meerwaarde daarvan zichtbaar te maken. Andere mogelijkheden zijn het aantrekken van sponsorships en promotie van bossen met tastbare resultaten op ecosysteemdiensten.

FSC ES claims bieden bedrijven de mogelijkheid te investeren of te compenseren in een meetbare positieve impact op het klimaat. Bedrijven doen dit steeds vaker als antwoord op een toenemende vraag van consumenten, als onderdeel van hun CSR-programma of als onderdeel van de missie van de organisatie. Ook doen ze dit voor geverifieerde uitkomsten voor sustainability reporting, om inzicht te geven aan de bijdrage aan de Sustainable Development Goals (SDGs). FSC-gecertificeerde bossen in Nederland, Europa of zelfs wereldwijd willen we daarom in contact brengen met bedrijven om een positief verschil te maken.

Binnenkort lanceren we een campagne om nieuwe investeringen in ecosysteemdiensten van bossen aan te trekken, waarbij we FSC’s wereldwijde netwerk inzetten om de mooiste en meest urgente bos-projecten een extra kans te geven. Houd daarvoor de website van FSC in de gaten. Is je interesse gewekt en wil je samenwerken? Wij horen het graag! Door bossen te waarderen voor álle diensten die ze te bieden hebben, bouwen we samen een duurzame toekomst!