{{ showmenu }}

Berdien van Overeem - Centrum Hout

  • duurzaamheid
  • innovatie
  • efficiency
  • circulair
  • bouwenmethout

Brandweerkazernes steeds vaker van hout gebouwd

Dat er steeds meer brandweerkazernes in hout gebouwd worden, benadrukt nog maar eens heel goed dat hout goed kan voldoen aan de brandveiligheidseisen. In tegenstelling tot sommige hardnekkige mythes over houtbouw.

De brandweer is een maatschappelijke voorziening, dus de kazernes moeten daarom ook aan de duurzaamheids- en circulaire ambities voldoen van de overheid. Hout is een duurzaam bouwmateriaal dat CO2 opslaat. Hout heeft een lage milieu-impact. Bovendien is het bij uitstek een circulair materiaal, zowel in de biologische kringloop als in de technische kringloop. Er kan met hout goed conceptueel gebouwd worden, wat bovendien ook nog eens leidt tot snel en efficiënt kunnen bouwen.

De keuze voor hout als duurzaam alternatief voor CO2-intensieve materialen wordt steeds vaker gemaakt. Hout is circulair en een natuurlijke opslag van CO2, hierdoor heeft het een erg kleine milieu-impact. Maar het leent zich ook erg goed voor conceptueel en repetitief bouwen, wat leidt tot het snel en efficiënt kunnen realiseren van gebouwen. De Brabantse gemeente Altena geeft het goede voorbeeld door in één keer drie nieuwe brandweerkazernes met een volledig houten constructie te bouwen volgens een identieke aanpak. Architecten bureau JOUS heeft inmiddels meerdere brandweerkazernes vanuit het circulaire principe gebouwd. Hierin werd houtskeletbouw, houten buitenkozijnen en houten gevels gebruikt.

Meer lezen over de brandweerkazernes kan hier.

  • terug
    naar
    overzicht