{{ showmenu }}

Berdien van Overeem - Centrum Hout

  • bouwen met hout
  • inspiratie
  • woningbouw
  • vakmanschap

Vakmanschap: De Houten Trap

Bij Verdonk Trappen worden al bijna 75 jaar trappen van hout gemaakt. Bij het maken van een houten trap komt het uiteindelijk aan op precisie en vakmanschap. Het moeilijke aan het ontwerpen van een trap is het conceptueel denken in 3D. Een trap verbindt namelijk twee verdiepingen en juist in dit 3D denken is een trappenfabrikant gespecialiseerd. De trappenindustrie werkt zoveel mogelijk met geautomatiseerde productieprocessen: er wordt voor elke trap een productieprogramma opgesteld om het productie proces zo soepel mogelijk te laten verlopen. In principe kan alles gemaakt worden. Uiteindelijk is het altijd de opdrachtgever die het uiteindelijke ontwerp bepaalt. In veel nieuwbouw gevallen wordt de tekening gebruikt als basis om de trap te ontwerpen. Bij renovatie wordt altijd door Verdonk zelf gemeten zodat er een ontwerp op maat gemaakt kan worden.

KEUZE VOOR DE CONSUMENT

Door alle social media mogelijkheden zoals pinterest is de consument veel bewuster van de verschillende mogelijkheden op het gebied van trappen. Voor het internettijdperk bleef de keuze vaak beperkt tussen hardhout of vurenhout. Nu kan de trappenfabrikant voor de opdrachtgever alle mogelijkheden intekenen via 3D ontwerpsoftware en direct de financiële gevolgen hiervan laten zien. Ook in nieuwbouw zie je dat er een grotere diversiteit is gekomen in de maatvoering. Hoewel de keuze voor de uitvoering, stijl en afwerking van de trap aan de opdrachtgever is, adviseert de trappenfabriek altijd voor eenheid qua stijl in het trappenhuis.

VEILIGHEID VOOROP

In het bouwbesluit zijn eisen voor trappen opgenomen die de veiligheid in het gebruik verbeteren, zoals bijvoorbeeld de grootte en diepte van de treden en de hoogte van de opstap. Ook over de fictieve looplijn (de lijn waar de meeste mensen de trap zullen belopen) zijn zaken uitgezocht, om de veiligheid van de trap zo groot mogelijk te maken. Ook de hoogte van de trapleuning, de hoogte van de hekjes, de afstand tussen de spijlen van de hekjes zijn in het bouwbesluit opgenomen. Dit zorgt voor eenduidigheid in de sector en voor meer veiligheid voor de gebruiker.

DUURZAAMHEID, CIRCULARITEIT EN MODERNISERING BOUWPROCES

Bij Verdonk Trappen wordt al 20 jaar de bewuste keuze gemaakt voor duurzaam geproduceerd (FSC gecertificeerd) hout, ook als hier niet specifiek om gevraagd wordt. Voor Verdonk spreekt het voor zich dat je gebruik maakt van verantwoord hout en de klant waardeert het. Op het gebied van circulariteit wordt met de branche nagedacht over mogelijkheden.

Naast deze thema’s is de sector ook vooruitstrevend in het moderniseren van het productieproces. Voorheen werden trappen in grote getalen tegelijk uitgeleverd op de bouw, nu wordt gebruik gemaakt van QRM (Quick Response Manufacturing). Hierdoor kan het bouwproces soepel doorlopen en staat ook de opslagplaats bij de trappenfabrikant niet vol tot het einde van een groot project. Nu prefab steeds meer wordt toegepast, wordt door de sector bekeken of de trap prefab aanleveren op de bouwplaats versnellend werkt op het totale bouwproces.

TIP BIJ KRAKENDE TRAP

Aan onderhoud heeft een trap weinig nodig, maar af en toe komen er wel vragen over het kraken van een trap. In het productieproces wordt al rekening gehouden met geluidsdemping; om het contact geluid te denken plaatst men rubberschijven tussen de trap en de muur. Maar het kraken van de trap is iets anders. Dat komt vaak doordat de trap nog niet afgewerkt is en nog in de grondverf staat. Hierdoor is de trap nog onderhevig aan het luchtvochtgehalte van de trap en krimpt en zwelt deze iets. Naarmate een trap langer in gebruik is, acclimatiseert de trap aan de ruimte en wordt dit minder.

  • terug
    naar
    overzicht