{{ showmenu }}

Berdien van Overeem - Centrum Hout

Energiebesparing door een houten kozijn? Hoe zit dat?

Naast alle bestaande motieven om energie te besparen, zijn de prijzen voor gas de laatste tijd flink toegenomen. Alle reden dus om je huis goed te isoleren en geld te besparen waar mogelijk. Vloerisolatie, dakisolatie en gevelisolatie komen dan al snel aan de orde, maar wist je dat houten kozijnen ook kunnen bijdragen aan een betere isolatie en energiebesparing?

Luchtdichtheid & isolatie

Hoe minder lucht er ontsnapt uit je woning, hoe beter je isolatie. En waar in de gevel zitten openingen? Precies, bij ramen, deuren en kozijnen. Ramen, deuren  en kozijnen zijn daarom een belangrijk onderdeel in de totale isolatie van een woning. Waar de wand namelijk overal even dik is, vormen deze plekken de ‘open ruimtes’ in de gevel. Juist op die plekken valt daarom veel winst te behalen op het gebied van luchtdichtheid of isolatie. Maar hoe meet je luchtdichtheid van een kozijn en op welke gebieden kun je dit verbeteren?

Hoe meet je de isolatiewaarde van kozijnen?

Het isolerende vermogen van een woning wordt in de bouw uitgedrukt als de RC-waarde. Het gaat hierbij om de isolatiewaarde van de hele constructie: dak, muur, gevel en vloer. Hoe hoger de RC-waarde, hoe beter de isolatie van de woning. De isolatie van kozijnen zelf wordt uitgedrukt met de U-waarde. Deze geeft het warmteverlies van kozijnen en glas aan. In het geval de U-waarde geldt daarom: hoe lager het getal, hoe beter.

Hoe zit het dan met de kozijnen zelf?

Daar past de keuze voor hout perfect bij energiebesparing. Hout is namelijk een materiaal dat van nature heel goed isoleert. Dat betekent dat ook door het kozijn zelf zo min mogelijk warmte verloren gaat. Omdat hout bovendien eenvoudig aan te passen is, zijn er makkelijker slimme details aan te brengen die de luchtdichtheid verbeteren. Door goed doordachte detailleringen aan te brengen in houten kozijnen, dragen ze bij aan het verbeteren van de isolatiewaarden in een woning. En uiteraard kan de keuze voor het glas enorm verschil maken. Zo levert het plaatsen van Triple-glas meteen een flinke winst op in het beperken van warmteverlies. Bijvoorbeeld HR++-glas met U-waarde 1,1, en Tripleglas met U-waarde 0,6  scoren veel beter dan enkelglas met U-waarde 5,4.

Invloed van de seizoenen

Maar hoe zit dat in de zomer, als je die warmte juist buiten wil houden? Ook dan geldt dat houten kozijnen een goede keuze zijn. Het natuurlijke materiaal zorgt ervoor dat het binnen koeler blijft. Verder is het belangrijk de plek van grote glasvlakken doordacht te kiezen. Zo zorgen grote ramen op het zuiden wel voor veel licht, maar komt hier in de zomer ook veel zonnewarmte door naar binnen. Dus ook hier geldt; slim ontwerpen

Interesse in een houten kozijn voor jouw woning? Zoek dan hier een verkooppunt in jouw omgeving.

 

  • terug
    naar
    overzicht