{{ showmenu }}

Tekst door Berdien van Overeem; Fotografie door Kees de Vries - Centrum Hout

  • gevelbekleding
  • prestatie
  • onderhoud
  • duurzaamheid
  • kozijnenvanhout
  • houten gevelelementen
  • houten gevel

Hout. Natuurlijk van Nu is op bezoek bij Timmerfabriek Van der Linden. Hier worden houten kozijnen en de exclusievere houten trappen gemaakt. Van der Linden is een familiebedrijf, begonnen in een garage in 1974. En inmiddels uitgegroeid tot een ruime timmerfabriek die werkgelegenheid biedt aan 21 fte. Van vader en moeder doorgegeven aan twee zoons, Jochem en Dirck,  in 2003. We spraken met Jochem van der Linden, directeur-eigenaar.

Hoe maak je een houten kozijn?

“Het ontwerp van de kozijnen wordt allemaal vooraf in 3D tekeningen uitgewerkt, zodat het in het verdere proces zoveel mogelijk geautomatiseerd verloopt. Hierdoor kunnen wij onze gemoderniseerde machine aansturen vanuit kantoor. Bij ons wordt het hout eerst gekort en direct op de gewenste maat en schaven we aan 4 zijde. Daarna gaat het hout in de CNC gestuurde Windowmaster, die bewerkt het hout tot een geprofileerd kozijn onderdeel. Vervolgens gaan de onderdelen naar de lijmrobot, waarna we de onderdelen in de opsluitbank in elkaar persen als geheel kozijn. Volgende stap is dat het kozijn doorgaat naar de spuitrobot voor de gewenste laag verf (grondlak, voorlak, afgelakt). En desgewenst kunnen we in de fabriek ook het plaatsen van het glas verzorgen. Het eindproduct kan daarna op transport naar de eindbestemming.”

Waarom van hout?

“Ik heb altijd een voorliefde voor hout gehad, omdat je er alles mee kunt maken. Hout is makkelijk te bewerken. Je kunt elk model, elke detaillering maken. Je bent er heel flexibel mee en daar zit uitdaging in, dan kun je bijzondere kozijnen en trappen maken. Maar daarnaast is hout ook vanuit milieutechnisch perspectief een heel goed materiaal; het heeft een lage milieuscore en is een natuurlijk, hernieuwbaar materiaal. Dat kan niet elk materiaal zeggen!”

Welk (recent) project staat jou het meest bij, en waarom?

“Soms komen er bijzondere projecten voorbij waarin je echt moet nadenken met elkaar hoe je het gemaakt krijgt. Zo is er bijvoorbeeld een project in Rijnvliet waarin het kozijn gebogen werd gemaakt zodat ook gebogen glas in gezet kon worden. Natuurlijk krijg je de maten van te voren door en onder welke radius (en glas) gebogen moest zijn, maar zoiets is wel zo uniek, dat het ook spannend was of het allemaal ging lukken. Gelukkig sloot alles precies op elkaar aan en dat levert een prachtig eindresultaat!” (foto of productie tekening toevoegen)

Wat maakt de houten kozijnen van Timmerfabriek Van der Linden uniek?

“Wat voor ons een heel belangrijk aspect is, is de ketensamenwerking. Wij vinden het mooi om samen met andere partijen te bouwen. Wij denken graag vroeg in het traject mee om tot een perfect eind product te komen. Dat betekent dat je soms bij de ene schakel wat meer moet uitgeven om bij een volgende schakel te kunnen besparen. Voor ons is het meedenken met onze relaties belangrijk. Zo kunnen we ook tijdig aangeven of een bepaalde wens realistisch is of niet. Wij willen ook over 15 jaar nog achter ons product kunnen staan.

Welke innovaties spelen er in dit vakgebied?

“De afgelopen decennia zijn er veel innovaties geweest in ons vakgebied. Zo is er bijvoorbeeld de bewerkingsstation, dat is de machine die de verbindingen en sponningen in de houten aanbrengt. Deze machine doet wat we voorheen in 4 verschillende bewerkingsstappen deden. Voorheen produceerde we eerst dezelfde onderdelen per bewerkingsstap. Nu kun je alles van een kozijn bij elkaar houden. De machine wordt vanuit kantoor aangestuurd en het komt er super strak uit. Een andere innovatie is de spuitrobot. Ook hier kan niemand tegen op schilderen. Het verfverlies is minimaal, wanneer de machine goed ingesteld staat en het resultaat is een strakke, dichte, nette filmlaag. De volgende innovatie is waarschijnlijk de opsluitbank. Nu persen we de verschillende onderdelen handmatig aan elkaar met behulp van de opsluitbank, maar wanneer we dit kunnen automatiseren scheelt het weer een aantal handelingen.”

Wat is het belangrijkste vooroordeel over het houten kozijn?

“Voor de eindgebruiker toch wel het onderhoud. Maar dit is niet geheel terecht, mijns inziens. Want hoewel een kozijn van hout onderhouden moet worden, geldt dit voor kozijnen van alle materialen. Het houten kozijn heeft op een andere manier onderhoud nodig dan een kozijn van een ander materiaal, maar daarentegen is het materiaal weer veel flexibeler. Met hout behoud je door de jaren heen een mooiere uitstraling, ben je flexibel in je kleurkeuze wat goed van pas komt bij het opfrissen van een woonwijk. En wanneer er schade is kun je onderhoud plegen in tegenstelling tot andere materialen, waarbij je vaak het hele kozijn moet vervangen. Vaak wordt het onderhoud uitgesteld of vergeten.”

Tot slot; wat wil je de lezer nog meegeven als het om een houten kozijn gaat?

“Drie dingen; 1. Pleeg tijdig onderhoud, let hierbij ook op de kitnaden! 2. Betrek de timmerfabriek in een vroeg stadium bij het project, zodat we kunnen meedenken en in het bouwproces waardoor we gezamenlijk tot een beter eindresultaat kunnen komen. En 3; kies duurzaam, kies voor hout!”