{{ showmenu }}

Michel Dieleman

Ja, ik zie je meteen denken… Dat heeft ie gejat van ‘Kip, ’t meest veelzijdige stukje vlees!’ En dat klopt. Maar bij veelzijdigheid denk ik zelf niet aan kip. Ik denk aan hout. Want net als dat je met kip veelzijdig kunt kokkerellen, moet je hout pakken als je veelzijdig wilt bouwen.

En daar staat iedereen nog veel te weinig bij stil.

Hout het meest veelzijdig, hoezo dat Michel?

Nou, wil je het lekker strak en modern hebben? Kan met hout. Wil je liever complex, gedetailleerd en ingewikkeld doen? Kan ook met hout. Bij andere materialen loop je dan vrij snel vast. Buiten hout zijn die mogelijkheden ernstig beperkt. Als je graag speelt met uitdagende kozijnvormen moet het gek lopen wil je het met hout niet kunnen maken. De mooiste sierprofielen aan je woning, zoals kralen of duivejagers? Dat klinkt niet alleen exotisch, het is het ook. Want alleen met hout te bouwen.

De meest lelijke kozijnen ooit!

Van de week reed ik langs een te koop staand huis met de meest verschrikkelijke, lelijkste kozijnen ooit. Ja, vind ik dan. Over smaak valt niet te twisten, I know, maar… gele kozijnen met rode ramen. Niet. Te. Geloven. En in kunststof ook nog! Die arme mensen willen nu dus verkopen. Raken ze aan de straatstenen niet kwijt… Sneu.

Waren het houten kozijnen, tja, dan was het makkelijk. Hout schilder je in iedere gewenste kleur van de regenboog. Als je dat dus wil he? 😉 Later verkopen? Geef het een lik ‘neutraal ogende’ verf en hup, je huis in mum van tijd verkocht. Die keuze voor kunststof destijds was niet slim. Nou moeten ze de kozijnen waarschijnlijk volledig vervangen om van hun woning af te kunnen komen.

Wijze les voor ons allen: met houten kozijnen druk je volledig je eigen stempel op je woning, zonder dat ie er onverkoopbaar door wordt.

Houten kozijnen, voor een vreugdevol leven

En een vreugdevol leven van je kinderen, kleinkinderen en hun kleinkinderen. Want houten kozijnen overleven jou. Het oudste kozijn in Nederland gaat al 550 jaar mee en die ‘doet het’ nog steeds! Dus stel je bent niet zo verandergezind, wil niet verhuizen, wil niet verkopen, je wil het liefst voor altijd van je houten kozijnen genieten. Doe dan het volgende:

  • Kies een goede kwaliteit hout
  • Laat je houten kozijn maken door een erkende timmerfabriek
  • Laat ‘m maken met gebruik van de nieuwste mogelijkheden, details en technieken
  • Verzorg ‘m goed (pleeg het juiste onderhoud)

Dan gaat jouw houten kozijn makkelijk 50 jaar mee.

Nog niet veelzijdig genoeg voor je? Buitenom ontwerpvrijheid, lange levensduur en eindeloze kleurkeuze is er veel meer.

Groene helden

Bomen zijn gaaf. Ze leggen tijdens hun groei CO2 vast. Vooral de jonkies. Jij, ik en alle anderen hebben dus baat bij voortdurende aanplant van bos. Kies je voor duurzaam geproduceerde FSC kozijnen, dan heb je die garantie. En bouw je zelf ook geen CO2 footprint op. Handig ook weer voor je kinderen, kleinkinderen en hun kinderen.

Het klinkt vaak als een ver-van-je-bed-show, dat CO2 gedoe. Wij deden daarom onlangs een succesvolle ‘herplanting-actie’ met onze klanten. Om het tastbaar te maken. Voor elke gekochte FSC-woning mocht je als koper een boompje planten op Nationale Boomplantdag. In korte tijd betekende dit al 200 geplante bomen! Mooi toch hoe iedereen een steentje bijdraagt dankzij FSC-kozijnen?

Is je veiligheid minder belangrijk dan een keertje schilderen?

Oké, wat cru gezegd misschien, maar overdrijven maakt de zaak duidelijk. Waarom concessies doen aan veiligheid? Neem je genoegen met een 6, of ga je voor ‘n 9? Bij houten kozijnen van leden van de NBvT komt er geen inbreker doorheen. Is er een koevoet tussen je kunststof-of aluminiumkozijn gezet? Jammer, dan kun je dus helemaal vernieuwen. Stond er een inbreker met een schroevendraaier bij jouw houten kozijn te pielen? Plak er gewoon weer een stukje aan. Zie je niks meer van.

Daarnaast is hout super goed isolerend en heeft het (echt waar!) veel betere brandwerende eigenschappen dan kunststof of aluminium. En is je woning echt helemaal ‘op’ en gaan ze hem slopen? Dan kunnen ze het hout nog hergebruiken ook. En dat gaat verder dan het meteen in een hoogoven peren. Zo vertelde ik laatst al over de houten kozijnen voor een gebouw in de buurt. Waar ze de houten kozijnen uitschroeven en in een nieuw gebouw er gewoon weer inschroeven. Soms maken ze er ook vezelplaten van. Of ja, ze steken het hout in de fik. Eh sorry, ‘ze maken er biomassa of groene energie van’.

Zo zie je, hout is inderdaad het meest veelzijdige stukje bouwspul!

En ik ben vast nog van alles over de veelzijdigheid van hout vergeten, vul me daarom gerust aan.