VPRO Tegenlicht geeft 7 ideeën om na de crisis duurzaam door te pakken. En raad eens wat er op nummer 1 staat? Juist: bouwen met hout.
Dat de Corona-crisis en de daarbij ingestelde lockdown een positief effect heeft op het milieu, is onder meer te zien aan de heldere kanalen in Venetië, het feit dat dieren overal ter wereld ineens door de straten van steden en dorpen dwalen en dat we de vogeltjes ineens beter horen fluiten. Hét moment voor een frisse start. Met bijvoorbeeld houtbouw, want bouwen zit in onze natuur.
De voordelen van houtbouw, volgens VPRO Tegenlicht:
‘Om de woningnood op te lossen moeten er in 2030 maar liefst één miljoen woningen zijn bijgebouwd. De manier waarop er nu gebouwd wordt, met cement, beton en staal, overschrijdt de milieunormen. Als we zo doorgaan komt bij de bouw van die miljoen woningen ongeveer 55 miljoen ton CO2 vrij. Nederland staat voor een paradoxale opgave: meer bouwen én minder uitstoten. Kan dat wel? Dit alternatief kan een oplossing zijn: bouwen met hout. Een nieuw soort hout, kruislaaghout, veroorzaakt geen uitstoot, maar slaat juist CO2 óp (correctie: álle houtsoorten slaan CO2 op, red.). Het oersterke materiaal wordt nu nog weinig gebruikt, mede door de vooroordelen en vragen die bij gebruik van hout als bouwmateriaal komen kijken. Is het niet een idee om straks massaal te gaan bouwen met hout? Wat zijn eigenlijk de mogelijkheden en obstakels om hout op grote schaal toe te passen in de bouw?’
Mocht je antwoord willen op die laatste vraag, dan kun je altijd terecht bij Centrum Hout. Daar zitten specialisten voor je klaar om al je hout(bouw)vragen te beantwoorden.
Opmerking: in het artikel, dat je hier helemaal terug kunt lezen, staat dat de bouw in Nederland op dit moment stil ligt. Dat klopt niet, er wordt op veel plekken ‘gewoon’ doorgewerkt, met aangepaste regels voor de veiligheid ivm Corona.
Kantoor Brink Climate Systems
Foto: John Marshall Lewis