{{ showmenu }}

Bettina Voos - Centrum Hout

  • duurzaamheid
  • innovatie
  • efficiency
  • bouwen met hout

Willen we naar een duurzame samenleving, dan helpt het om te leren kijken als een archeoloog, zegt archeoloog Mikael Kuijpers in een artikel op De Correspondent. Hoe is onze relatie met deze materialen? En wat zijn de alternatieven?

“Het is dé catch-22  van de eenentwintigste eeuw: de materialen waarmee we onze beschaving bouwen, maken die beschaving tegelijkertijd kapot”

Enorme impact op onze samenleving

Kuijpers gaat in op de door mensenhanden gemaakte materialen waarmee we in onze moderne samenleving worden omringd. “Van alle materialen waarmee we onze beschaving bouwen – denk aan hout, aluminium, papier, een hele reeks metalen, siliconen – springen er vier uit vanwege de enorme impact die ze hebben op onze samenleving en het klimaat. Ik heb het over beton, staal, kunstmest en plastic. Haal je één van die vier materialen weg, dan ziet onze samenleving er fundamenteel anders uit.”

Kuijpers vervolgt: “Want gaan we door zoals nu, dan zal op den duur Nederland onder water komen, Australië permanent in brand staan, en zullen honderdduizenden migranten over de aarde zwerven vanwege klimaatverandering. Willen we onze mondiale beschaving behouden, dan moeten we naar een duurzame, circulaire economie.”

Input over alternatieven

Hij gaat in een reeks artikelen op zoek naar alternatieven en vraagt input. Heb je een huis in hout of leem gebouwd? Heb je een alternatief voor plastic of ben/ken je een boer die geen kunstmest meer gebruikt? Hij hoort graag van je.

Het gehele artikel lees je hier.

Foto: Punt West / Zeelenberg architectuur