{{ showmenu }}

Berdien van Overeem - Centrum Hout

 • prefab
 • duurzaamheid
 • kansen voor hout
 • bouwen met hout
 • circulariteit
 • bouwversneller
 • klimaat
 • woningbouw

Diverse nieuwe houtbouw projecten

Bouwen met hout is op zichzelf niet nieuw. De leden van de NBvT en VVNH leveren voortduren hout en houten producten voor (hout)bouwprojecten. Maar houtbouw maakt een comeback. Steeds meer nieuwbouw projecten worden in hout gebouwd. Wij lichten er een aantal uit van de recent aangekondigde projecten, in willekeurige volgorde:

Transformatie University College, Groningen

In Groningen laat het University College Groningen (UCG) het pand aan de Bloemsingel 1 geschikt maken voor permanente huisvesting. Het pand wordt zorgvuldig gerenoveerd en verduurzaamd, naar ontwerp van de architectencombinatie Elephant/Taller. Het later toegevoegde deel van het gebouw zal worden gesloopt, en er zal een nieuw tussenstuk gebouwd worden van hout. Meer lezen over dit project kan hier.

Timbr, Zaandam

Projectontwikkelaar Blauwhoed, KOERS en woningcorporatie ZVH uit Zaandam hebben een intentieovereenkomst getekend voor de koop van 158 sociale en middeldure huurwoningen, een sociaal maatschappelijke ruimte en bijbehorende parkeerplaatsen. Deze woningen zijn onderdeel van het nieuwbouwproject Timbr. Het wordt een duurzaam, modulair, circulair en klimaatadaptief concept. Dat laatste is om hittestress en waterlast te voorkomen. Een groot gedeelte van het gebouw wordt gerealiseerd in hout, waarvan de modules geprefabriceerd in de fabriek zullen worden gemaakt en op de bouwplaats gemonteerd. Meer lezen kan hier.

The CubeHouse, Amsterdam

Na de zomer begint de bouw van Cube House, dat anderhalf jaar geleden al is aangekondigd door Arcadis en projectontwikkelaar G&S&. Het pand zal voor 75% bestaan uit biobased materialen, waarmee invulling wordt gegeven aan de visie van de ontwikkelaren om de Amsterdamse Zuidas als ‘kraamkamer van nieuwe duurzame concepten’ te laten fungeren. Het wordt het eerste houten kantoorgebouw op de Zuidas. Naast het gebruik van hout, zijn er meerdere maatregelen die de duurzaamheid ten goede komen, zoals zonnepanelen in de gevel, de openbare daktuin en het opvangen van regenwater waar de toiletten mee zal worden doorgespoeld. De oplevering wordt eind 2025 verwacht. Meer lezen kan hier.

Renovatie oude V&D Roosendaal, Roosenboom

Tijdens de Provada tekenden Achmea Real Estate, PME pensioenfonds, Van Omme & De Groot en VODG een overeenkomst voor de herontwikkeling van dit pand van ca. 13.500 m2. Bij deze herontwikkeling zal veelal gebruikt gemaakt worden van houten materialen. Het nieuwe appartementencomplex zal grotendeels bestaan uit CLT. Er wordt hiermee een CO2 reductie berekend van 20.300 ton per jaar, vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van ca. 3.500 huishoudens. Meer lezen kan hier.

Sample, Amsterdam

In de wijk Buiksloterham komen er 357 woningen in hout bij. Het project Sample bestaat uit 3 energie neutrale gebouwblokken met 357 woningen en 17 gemeenschappelijke ruimtes. Er zullen ca. 170 sociale huurwoningen, 80 middeldure huurwoningen en 100 vrije sector koopwoningen gebouwd worden. Daarnaast zullen er bedrijven in de plint van het gebouw worden gehuisvest. Meer lezen kan hier.

Matchbox, Eindhoven

In Eindhoven is corporatie Trudo voornemens om de ‘Apparatenfabriek’ om te bouwen tot een woningtoren van 7 verdiepingen. Het hernieuwde pand zal de naam ‘Matchbox’ krijgen. Oplevering van de woningen is op z’n vroegst in de zomer van 2025, wanneer de bouw begin 2024 kan starten. ‘Matchbox’, naar ontwerp van architectenbureau Kaan, krijgt een betonnen kern met lift en het trappenhuis, en daaromheen houten vloeren, kolommen en balken. Meer lezen kan hier.

 

 • terug
  naar
  overzicht