In de komende tijd wordt Nederland weer een houtbouwproject rijker: Woodstone te Heerhugowaard. Woodstone is niet zomaar een project, maar het grootste houtbouwproject van Europa, waar het gaat om duurzaam wonen. Het project, dat 18.700 vierkante meter woonruimte oplevert voor Heerhugowaard, omvat 204 appartementen in 5 woontorens. De woningen zijn bedoeld voor kopers, die uit een breed aanbod kunnen kiezen, van maisonettes van 45 vierkante meter tot flats van 200 vierkante meter.
De appartementen worden bijna volledig gebouwd met CLT. Het worden boven de plint geheel houten gebouwen, inclusief trappenhuizen en liftschachten. Omdat het appartementencomplex bijna volledig met hout gebouwd wordt, zal het naar verwachting een behaaglijk en gezond binnenklimaat opleveren met een prettige akoestiek. In het project gaat 7.300 kuub hout, dat circa 5560 ton aan CO2 opslaat terwijl 4.900 ton CO2-uitstoot vermeden wordt. Daarbij is vooral naar het materiaal gekeken, er zal met het lichtere CLT ook minder uitstoot van machines zijn, zowel CO2 als stikstof.
Niet alleen de duurzaamheid van de bouwmaterialen speelden een rol, maar ook aan het energieverbruik en circulariteit is gedacht. De nieuwe woningen worden zeer energiezuinig (BENG). En het project wordt onderdeel van de Duurzame Ring Heerhugowaard waarbij sterk wordt ingezet om restwarmte uit de industrie te benutten voor de verwarming van bedrijven en woningen. Bovendien wordt Woodstone een circulair gebouw waarbij de meeste materialen in de toekomst kunnen worden gedemonteerd en hergebruikt. Van de CLT casco’s, de gevels en de gipsplaten tot de kozijnen, deuren en het sanitair. Alles kan worden hergebruikt of gerecycled over (hopelijk meer dan) een eeuw!
Woodstone wordt ontwikkeld door M.J. de Nijs Projectontwikkeling, een project ontwikkelaar die zich focust op woningen met een unieke architectuur en een eigen uitstraling en van Woodstone ook iets bijzonders wil maken. Het ontwerp is van Boparai, Mecanoo en Hamlet Disign & Build Technology. Overige adviseurs zijn o.a. Pieters Bouwtechniek, Merosch en Arup. Volgens de planning zou het 28 weken duren om de casco’s van de woontorens neer te zetten.