{{ showmenu }}

Halbe Vlietstra

Er doemt een angstbeeld bij me op. Over 10 jaar vraagt mijn kleinzoon aan me; “Opa, hoe heb je dat nou kunnen doen? Je wist ervan, maar je hebt er niets mee gedaan!” Gezond bouwen met natuurlijke materialen, daarin verdiep ik me al jaren. De afgelopen 1,5 jaar ben ik daarom de fascinerende wereld van de bouwbiologie ingedoken. En dat was toch nog flink schrikken zeg!

“Wist je dat mensen gemiddeld 80% van hun leven doorbrengen in gebouwen? Dan staat een gezond binnenklimaat toch buiten kijf?”

Straling, schimmels en andere schadelijke stoffen

Onlangs hoorde ik tijdens een lezing van Kees Buisman (auteur van ‘De mens is geen plaag’) dat we in Nederland met 17 miljoen mensen leven, waarvan er 7 miljoen chronisch ziek zijn. Natuurlijk heeft dit allerlei oorzaken; stress, voedsel, fijnstof, ultrafijnstof, maar ook het binnenklimaat speelt een rol. Je hebt vast weleens gehoord van het ‘Sickbuildingsyndroom’.

Weet je waar ik me zo te pletter van geschrokken ben? De optelsom van schadelijke invloeden in onze huizen en gebouwen! Tel maar met me mee;

  • afwerkingsmaterialen bevatten onzichtbare schadelijke stoffen; denk maar aan weekmakers in pvc-vloeren of toxische stoffen in verf;
  • maar ook de giftige dampen uit meubilering;
  • verschillende soorten schimmels;
  • de straling van elektrische installaties;
  • en de straling van wifi en mobiele telefoons…

En er komt steeds meer bij. Als je de straling letterlijk zou kunnen zien, dan valt je mond er zeker door open. Maar helaas zie je het niet.

“Vraag jij je ooit af wat de optelsom aan schadelijke stoffen en straling in gebouwen met onze gezondheid doet?”

Van veel ontwikkelingen kennen we de gevolgen nog niet, dus de afwezigheid van schadelijke effecten op korte termijn is geen garantie voor de lange termijn. Toch weten we wel dat het er is en hebben we ook nog wel het vermoeden dat het niet goed voor ons kan zijn, maar we willen het niet zien. Want dan moeten we er iets mee en dat beperkt ons behoorlijk in ons dagelijks doen en laten.

Bewust kiezen voor een gezond binnenklimaat

Wist je dat in Duitsland een paar duizend bouwbiologen rondlopen? Zij adviseren en doen metingen in woningen en gebouwen. Vooral bij mensen met ziekteverschijnselen of vage klachten, die in het reguliere circuit vastlopen. De eerste ruimte die bouwbiologen onderzoeken? De slaapkamer. We liggen met z’n allen ca. 8 uur per dag in een spanningsveld van verschillende soorten straling.

En wist je dat in België kinderen tot 6 jaar geen mobiele telefoon mogen hebben? En er in Frankrijk zelfs een verbod op wifi  in de kinderopvang en mobiele telefoons op school is? Oorzaak van deze regels? De straling.

In Duitsland kunnen ze aan de buitenzijde van een gebouw een soort scherm aanbrengen, als je dicht bij een UMTS-mast woont of werkt. En in België krijg je voor je gaat bouwen een kaart van de eventuele radonstraling op die plek.

Gezond bouwen

Kunnen we hier in Nederland alles in één keer overboord gooien?

Nee. Maar we kunnen wel bewuster kiezen. Zeker als het over gezond bouwen gaat. Ik vind ook dat zij die zelf niet in de gelegenheid zijn om een bewuste keuze te maken, beschermd moeten worden. Denk aan jonge kinderen, ouderen en zieke mensen.

Zolang ik zelf een bijdrage kan leveren aan gezond wonen en werken, zal ik dat doen. Gelukkig hebben wij gezond bouwen bij Oldenboom hoog in het vaandel staan. Als ik doe wat ik kan en anderen ook bewustere keuzes maken, dan kan ik het angstbeeld over mijn kleinzoon hopelijk weer laten varen…

Mocht je trouwens meer willen weten over schadelijke invloeden in een gebouw, neem gerust contact met me op. Ik houd me dan wel vooral bezig met bouwmaterialen, maar ik ken ook wel een paar Nederlandse bouwbiologen die metingen voor je kunnen verrichten.