Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat wanneer water uit hout verdampt (een natuurlijk proces dat continu plaatsvindt in de natuur) een klein beetje elektriciteit (bio-elektriciteit) opgewekt wordt. De hoeveelheid elektriciteit die opgewekt wordt, hangt af van het gemak waarmee het water door het hout kan transporteren; en daarmee dus van de dichtheid van het hout, de hoeveelheid oppervlak waar water door het hout kan stromen, de gladheid van de celwanden, etc. Om dit proces te optimaliseren hebben wetenschappers gebruik gemaakt van nano-engineering om de houteigenschappen te verbeteren. Hierdoor kon er tien keer meer elektriciteit opgewekt worden.
Op dit moment lukt het wetenschappers om een rekenmachine of een LED lamp te laten werken op de elektriciteit met hout opgewekt. Om een laptop te laten werken zou één vierkante meter hout van 1 cm dik en 2 L water nodig zijn op dit moment. Een huishouden heeft nog meer nodig.
En nog een voordeel van deze manier van elektriciteit opwekken is, is dat het hout nadat het uitgeput is als energiebron, nog in te zetten is als grondstof voor papier en verschillende biocomposieten.
Meer lezen kan hier.