{{ showmenu }}

Bettina Voos - Centrum Hout

  • kansen voor hout
  • bouwen met hout

Webinar gemist? Kijk 'm hier terug

Op donderdag 2 april organiseerde Het Houtblad een webinar over bouwen met hout. Architect Boris Zeisser, directeur van de Nationale Database Harry Nieman en Jan Oldenburger van Probos spraken over een aantal basisaspecten van houtbouw.

Zeisser bouwt al jaren volgens het principe van ‘biophilic design’ dat er vanuit gaat dat gebouwen niet alleen moeten bestaan uit materialen die zo biobased, duurzaam en circulair mogelijk zijn, maar dat die gebouwen ook de bewoners en gebruikers meer in contact met de natuur moeten brengen.

Harry Nieman roept fabrikanten, leveranciers en bracheorganisaties van biobased materialen op om toch vooral levenscyclusanalyses (LCA) te laten maken van hun bouwproducten en spoort architecten en ontwikkelaars aan om demontabeler te bouwen. Deze manier van bouwen is van groot belang voor het bereiken van een circulaire economie in 2050.

Jan Oldenburger legt uit dat er in Europa meer dan voldoende dennenhout van goede kwaliteit is om in Nederland 25.000 woningen of meer van kruislaaghout te bouwen en wijst er op dat houtbouw economische waarde geeft aan bossen. Die zouden wereldwijd enorm moeten groeien, volgens sommigen met een biljoen bomen, om grootschalig CO2 uit de atmosfeer te halen.

Heb je het webinar gemist? Geen nood. Je kunt ‘m hier terugkijken.

Op 14 mei is er weer een gratis expertwebinar: Bouwen met hout, hoe doe je dat? Aanmelden kan hier.