{{ showmenu }}

Willem Schoonen - Trouw

  • kansen voor hout

In vakblad Nature is te lezen dat de hoeveelheid bos die in Europa wordt gekapt, met 49% toegenomen. Dat klinkt dramatischer dan het is, volgens Gert-Jan Nabuurs, hoogleraar bosbeheer aan Wageningen Universiteit.

Nabuurs: ‘Je krijg de indruk dat er binnenkort geen bos meer staat in Europa. Maar van een kaalslag is geen sprake. Het is de macht van kleine getallen. We kappen in Europa heel weinig bos. Dus als er maar iets meer hout wordt gewonnen, oogt dat in procenten al als een enorme toename.’

In Nederland neemt de houtwinning niet toe, en is het bosareaal stabiel of groeiende, net als in België, Denemarken en Duitsland. In landen waar de houtwinning de afgelopen jaren het hardst is gegroeid – Zweden, Finland, samen verantwoordelijk voor de helft van de groei in Europese houtwinning – gaat het nog altijd om niet meer dan 2% van het totale areaal.

‘Nog steeds geldt voor alle landen in de EU dat de houtwinning minder is dan wat er bijgroeit. Het areaal breidt in de meeste landen uit en de houtvoorraad groeit,’ aldus Nabuurs.

Het complete artikel in Trouw lees je hier.